Giętkie i całkowicie przezroczyste urządzenie do obrazowania
21 lutego 2013, 13:10W austriackim laboratorium powstało płaskie, giętkie i przezroczyste urządzenie do obrazowania z wymiennego arkusza polimeru.
Świecąca pułapka
19 lutego 2013, 17:22Niektóre owadożerne rośliny wabią ofiary za pomocą fluorescencyjnych elementów, np. jarzących się na niebiesko "lamówek".
Ekstrakty z zielonej herbaty i czerwonego wina przeszkadzają alzheimerowi
8 lutego 2013, 14:04Podczas badań nad chorobą Alzheimera zespół z Uniwersytetu w Leeds zidentyfikował proces, dzięki któremu skupiska wadliwych białek wczepiają się w neurony, prowadząc do ich obumierania. Co ważniejsze, naukowcy stwierdzili, że szlak można przerwać za pomocą substancji z zielonej herbaty (galusanu epigallokatechiny, EGCG) i czerwonego wina (resweratrolu).
Sekwestrować jak jeżowiec
5 lutego 2013, 13:12Jeżowce posługują się niklem, by pozyskać dwutlenek węgla z morza i wbudować go w pancerz. Ich umiejętności można wykorzystać jako model skutecznej sekwestracji CO2 (CCS z ang. Carbon Capture and Storage).
Nowy sposób na leki biologiczne
31 stycznia 2013, 18:25Dwie wiodące firmy biotechnologiczne, Amgen i Genzyme, rywalizują o to, która jako pierwsza wdroży nowatorską metodę produkcji leków biologicznych. Nowe metody pozwolą na szybsze oraz tańsze wytwarzanie leków i mogą przynieść podobnie rewolucyjne zmiany, jakie zaszły np. w hutnictwie po opracowaniu metody odlewania ciągłego.
Białko z HIV... zapobiega AIDS
17 stycznia 2013, 06:25Australijczykom udało się zwrócić wirusa HIV przeciwko samemu sobie. David Harrich i jego zespół z Queensland Institute of Medical Research zmodyfikowali jedno z białek wirusa tak, że zamiast mu pomagać w rozprzestrzenianiu się, stało się silnym inhibitorem
Leptyna reguluje średnicę dróg oddechowych
9 stycznia 2013, 14:07Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbii odkryli, że leptyna, hormon wytwarzany głównie przez podskórną białą tkankę tłuszczową i sygnalizujący sytość, reguluje również średnicę dróg oddechowych.
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
Odtruwając się, dżdżownice produkują kropki kwantowe
4 stycznia 2013, 15:18Ponieważ pod wpływem promieniowania o określonej długości kropki kwantowe zaczynają emitować światło, myślano o ich wykorzystaniu do śledzenia wirusów czy komórek nowotworowych w organizmie. Niestety, wcielenie planu w życie wymagałoby zastosowania złożonych i drogich procesów chemicznych, które mogłyby zmniejszyć luminescencję kropek. W tym miejscu z pomocą przyszły badaczom dżdżownice czerwone (Lumbricus rubellus).
Barierę krew-mózg można naprawić
3 stycznia 2013, 10:43Prace grupy uczonych z Queen Mary, University of London dają nadzieję, że w przyszłości możliwe będzie odbudowywanie bariery krew-mózg uszkodzonej przez choroby neurodegeneracyjne. Zadaniem tej bariery jest selektywne przepuszczanie wybranych molekuł z krwi do mógu